Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

...Păşiţi încet... se citeşte...

Biografie - Gabriela Mistral


Gabriela Mistral (7 aprilie, 1889, Vicuna, - 10 ianuarie,1957, New York) este pseudonimul Lucilei Godoy y Alcayaga, poeta din Chile, premiata cu Premiul Nobel pentru literatura in anul 1945. Lucila se naste intr-o familie foarte saraca in oraselul Vicuna, petrecandu-si copilaria la tara (tatal ei si-a abandonat familia cand ea avea varsta de 3 ani). Dupa ce a absolvit scoala primara de la varsta de 15 ani a fost invatatoare rurala.

Pana in 1919 lucreaza ca profesoara in diferite scoli elementare si licee din Chile. In anul 1921 devine directoare a liceului de fete din Santiago de Chile, urmand ca in 1922 sa fie invitata de guvernul mexican sa sprijine reforma invatamantului din Mexic. In acelasi an calatoreste In SUA.

Dupa 1926 ocupa diferite functii care o tin departe de patrie: devine reprezentanta a tarii sale la institutul de cooperare de pe langa Liga Natiunilor (pana in 1934), este consul in Brazilia, Italia, Spania, Portugalia si SUA (in Los Angeles).

Gabriela Mistral se afirma ca poeta in 1914 dupa castigarea marelui premiu din cadrul concursului "Jocurile florale din Santiago de Chile", iar poeziile sale sunt remarcate de personalitatile literaturii sud-americane, printre care si Rubén Dario, Amado Nervo, Leopoldo Lugones.

 Călătorește în Statele Unite ale Americii, unde publică primul volum de poezii, (Dezolare, New York, 1922), care-i deschide drumul spre recunoaștere universală. În 1945 primește Premiul Nobel pentru literatură.

Pseudonimul ei este inspirat de numele scriitorului francez  Frédéric Mistral. Marcata de sinuciderea iubitului ei, Romelio Ureta, isi intituleaza primul volum de versuri Sonetele mortii. Bolnava de cancer si celibatara, Gabriela Mistral moare la 67 de ani, in 1957. In memoria ei a fost creat Premiul "Gabriela Mistral", in anul 1979.