Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

...Păşiţi încet... se citeşte...

Biografie - Ismail Kadare

   
Ismail Kadare s-a nascut la Gjirokastër, in sudul Albaniei, in ianuarie 1936. Si-a inceput studiile de literatura la Tirana, apoi a continuat la Institutul „Maxim Gorki“ din capitala URSS. Primul sau roman, Generalul armatei moarte (1963), a insemnat si primul mare succes ca scriitor. A urmat o serie de alte romane, volume de proza, de poeme si, in ultimii ani, de memorialistica, incununate toate cu premii internationale si traduse in peste 40 de limbi. Din octombrie 1990 traieste la Paris. Gestul sau de a cere azil politic in Franta intr-o perioada in care comunismul albanez nu-si daduse inca obstescul sfirsit a grabit caderea regimului si intrarea Albaniei pe calea democratizarii.

 Opiniile despre el sint destul de contradictorii: considerat de unii drept unul dintre marii disidenti din fostul lagar socialist, blamat de altii pentru un pretins colaborationism cu regimul. Adulat si urit in acelasi timp. Intrebarea „care a fost cheia succesului european al acestui scriitor albanez?“, rostita pe un ton superior, nu-i lasa nici acum pe multi sa doarma. A fost comparat adesea cu Vaclav Havel. I s-a propus in citeva rinduri sa candideze la presedintia Albaniei, onoare pe care a refuzat-o in numele libertatii personale si de creatie. Are citeva nominalizari la Premiul Nobel pentru literatura. Editura Fayard ii publica seria de opere complete. In Romania, unde i-au aparut in ultimii 30 de ani 12 carti, este editat de Polirom, care detine si exclusivitatea asupra traducerilor in limba romana. Conform unor statistici editoriale, in lume apare o carte semnata Kadare la fiecare 8-9 zile. Continua, chiar si la Paris, sa scrie in limba albaneza. Este casatorit cu Elena Kadare si are doua fiice.

In ciuda unui curent de opinie ostil, sustinut cu obstinatie chiar si la noi, Ismail Kadare apare de fiecare data in public cu un discurs ponderat si conciliant, mai modern decit multe alte luari de pozitie fals-europene, discurs care-i descumpaneste si-i lasa fara replica pe detractorii sai.
In toamna anului trecut, la Neptun, in Romania, referindu-se la relatia dintre „Eu si celalalt“ – care a fost si sloganul intilnirii –, scriitorul albanez a avut aceeasi pozitie echilibrata, cuvintul sau fiind de fapt un apel la ratiune si buna vecinatate. Si aceasta, dupa ce zile intregi, in subsolul evenimentului, regizorii (citeste „sforarii“) festivalului i-au adus grave acuze de rasism, intoleranta etnica si religioasa s.a.

La doua luni dupa festivalul Zile si nopti de literatura, in noiembrie 2003, la Tirana de data aceasta, a avut loc o conferinta internationala cu tema Religia si civilizatia in noul mileniu. Invitat de onoare: Ismail Kadare, aflat la ora aceea in Albania. Discursul sau, preluat din periodicul albanez Koha Jonë, prezinta o viziune moderna asupra coabitarii bisericilor actuale. Scriitorul albanez vede pericolul revigorarii fundamentalismului islamic, pe fondul unui nedeclarat razboi al civilizatiilor, si se intreaba cum va reactiona opinia publica in fata acestei noi provocari a istoriei. Intrebare pe care ne-o punem, de altfel, si noi.


Ismail Kadare a câştigat premiul Booker (BBC)
Romancierului albanez Ismail Kadare i-a fost conferit unul din cele mai prestigioase premii, Booker, varianta internaţională. Ismail Kadare, care trăieşte în Franţa din 1990 încoace, va primi premiul, însoţit de suma de 60.000 de lire, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Edinburgh.
Profesorul John Carey, preşedintele comisiei de acordare a premiului, la numit pe Kadare “un scriitor universal, în tradiţia povestitorilor care începe cu Homer”.
De partea sa, Ismail Kadare s-a declarat “profund onorat” de anunţul privind acordarea premiului.
“Sunt un scriitor din Balcani, o parte a Europei cunoscută multă vreme în exclusivitate prin ştiri despre ce e rău în natura omenească, spune el.
Speranţa mea fermă este că opinia publică europeană şi mondială îşi vor da seama de-acum înainte că această regiune poate da naştere şi altui gen de ştiri şi poate fi leagănul şi altor realizări în domeniul artelor, literaturii şi civilizaţiei.
Vreau să-mi ridic premiul ca o confirmare că încrederea şi speranţele mele sunt îndreptăţite, a spus Kadare.

Născut în anul 1936 în orăşelul Gjirokaster, Ismail Kadare este cel mai cunoscut romanicer şi poet albanez.
Şi-a publicat primul volum în 1963 şi de atunci a fost publicat în mai bine de peste 40 de ţări.
Premiul internaţional Booker, acordat o dată la doi ani unui autor în viaţă, a fost stabilit în urma criticilor că Premiul Booker este deschis numai autorilor britanici şi din ţările Commonwealth-ului.

autor Marius Dobrescu