Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

...Păşiţi încet... se citeşte...

Antoine de Saint Exupery- Citadela (fragment)

 

”Voi scrie un imn tăcerii. Tu, muzician al fructelor. Tu, locuitor al pivnițelor, beciurilor și grajdurilor. Tu, vas de miere al hărniciei albinelor. Tu, odihnă a mării asupra plenitudinii. (...)

Tăcere a femeilor care nu mai sunt decât carne în care se coace fructul. Tăcere a femeilor sub povara sânilor grei. Tăcere a femeilor, care e tăcerea tuturor vanităților zilei și a vieții, care le cuprinde pe toate. Tăcere a femeilor, care e sanctuar și perpetuare. Tăcere în care se va desfășura mâine singura cursă care duce undeva. Tăcere a depozitelor în care mi-am închis onoarea și sângele.

Tăcere a bărbatului care-și sprijină fruntea în palmă și reflectează, primind fără cheltuială și fabricându-și esența gândurilor. Tăcere care-i permite să cunoască și să ignore, căci e bine, câteodată, să ignori. Tăcere care e refuz al viermilor, al paraziților și al ierburilor otrăvitoare. Tăcere care te apără în desfășurarea gândurilor.

Tăcere a gândurilor. Odihnă a albinelor, căci mierea e făcută și nu mai este decât comoară ce trebuie îngropată. Și se coace. Tăcere a gândurilor ce-și pregătesc aripile, căci nu e bine să te agiți în sufletul sau în inima ta.

Tăcere a inimii Tăcere a simțurilor. Tăcere a cuvintelor lăuntrice, căci e bine să regăsești providența, care e tăcere în eternitate. Totul fiind spus, totul fiind făcut.

Tăcere a Domnului, ca somnul păstorului, căci nu există somn mai dulce, deși mieii par în primejdie, când nu mai există nici păstor, nici turmă, căci cine le-ar putea distinge sub stele când totul e somn, când totul e somn de lână?

Ah, Doamne, într-o zi, adunându-ți creația, să deschizi poarta rasei vorbitoare a oamenilor și să-i așezi în staulul etern, când timpurile se vor fi scurs, și să ridici, așa cum se vindecă bolile, orice sens al întrebărilor tale.

Căci mi-a fost dat să înțeleg că orice progres al omului constă în a descoperi, una după alta, că întrebările lui n-au sens, căci am consultat savanții și nu au găsit răspuns la întrebările de anul trecut, dar astăzi surâd de strădania lor, căci adevărul le-a venit ca dispariția unei întrebări.

Eu, care știu bine că înțelepciunea nu înseamnă răspuns, ci vindecarea vicisitudinilor limbajului, o știu și pentru cei ce se iubesc și se așază cu picioarele atârnând pe zidul scund ce mărginește plantația de portocali, umăr lângă umăr, cunoscând că n-au primit răspuns la întrebările pe care le puneau ieri. Dar eu cunosc dragostea, și aceasta înseamnă că nici o întrebare nu se mai pune. Și, una câte una, dintr-o contradicție învinsă în alta, mă îndrept spre tăcerea întrebărilor și, astfel, către fericire.

O limbuților! Întrebările au stricat atât de mult oamenii. Nebun cel ce speră în răspunsul providenței. Ea te primește și te vindecă, înlăturându-ți întebările ca pe o fierbânțeală.

Adună-ți într-o zi creația, Doamne, deschide-ne porțile tale și du-ne acolo unde nu se va mai răspunde, căci nu vor mai fi întrebări, ci fericire, care e cheia de boltă a întrebărilor și imagine ce satisface.

Iar acela va descoperi întinderea mărilor, pe care o bănuise ascultând cântecul fântânii, când, cu picioarele atârnând, se va așeza pe marginea ei, care nu era decât gazelă respirând ușor după o cursă obositoare.

Liniște, port al vasului. Liniște întru Domnul, port al tuturor vaselor.”

(Antoine de Saint - Exupery- Citadela)